Productbeschrijving
Clouddiensten zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Toch zijn er nog steeds veel vraagtekens. Wat is cloud computing nu precies? Welke soorten en vormen zijn er (met hun specifieke voor- en nadelen) en op welke manier kan het een positieve bijdrage leveren aan de bedrijfsvoering van grote en kleine bedrijven? De ‘cloud’ belooft kostenbesparingen (betalen voor gebruik), eenvoudiger beheer en vrijwel onbeperkte capaciteit (zoals rekenkracht en opslag). Maar er zijn ook diverse schaduwzijden zoals beveiligingsrisico’s, juridische kwesties en het gevaar van een zogenaamde ‘vendor lock-in’ door gebrek aan open standaarden.
Alles wat te maken heeft met cloud computing wordt op begrijpelijke en objectieve manier besproken in dit boek, inclusief basisterminologie als SaaS, PaaS, IaaS, Private-, Public en Hybride-clouds, virtualisatie en SLA’s. Daarnaast komen ook aanverwante thema’s als hosting, security, connectivity, storage en wet- en regelgeving uitgebreid aan de orde. Het boek sluit af met een 14-tal cases waarbij clouddiensten in de praktijk werden gebracht.
Over het boek
Het boek ‘Cloud Computing – de cloud in theorie en praktijk’ is de tweede, geheel herziene editie van het boek ‘Cloud Computing’ dat eerder verscheen in 2011. Het is aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe praktijkcases. Het boek is beschikbaar in druk en als ebook. Het boek bestaat grotendeels uit tekst en enkele illustraties en een flink aantal kaders. Het boek is gedrukt in zwart-wit – het ebook, oftewel de digitale versie, bevat wel kleur waar van toepassing.
In het onderwijs
Cloud Computing – de cloud in theorie en praktijk’ wordt actief gebruikt binnen diverse Nederlandse onderwijsinstellingen.
Druk en digitaal
Deze gedrukte editie bevat 269 pagina’s met ruim 50.000 woorden tekst en verhelderende illustraties. Er is ook een digitale versie beschikbaar, exclusief op Lees.nl. Het papieren boek heeft een winkelprijs van € 26,95 inclusief 6% BTW en het digitale boek kost € 16,95 inclusief 21% BTW.
“Jeroen Horlings is er in geslaagd om vanuit de gebruiker te denken en heeft alleen daar waar functioneel noodzakelijk meer technische teksten toegevoegd – die overigens eveneens goed leesbaar zijn voor een leek.” – Alfred R. den Besten (Cloud Trendwatcher & CEO van MarketCap)
Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Inleiding
- De voordelen
- De aandachtspunten
- De consumentencloud
- Zakelijke clouddiensten
- Werken in de cloud
- Public, Private en Hybride
- SaaS, PaaS en IaaS
- Wet- en regelgeving
- Virtualisatie
- Security
- Service Level Agreements (SLA’s)
- Cloud storage
- Hosting en connectiviteit
- De cloud in de praktijk (14 praktijkcases)
Voorbeeld PDF
Recensies
(1) 2011 – NDB Biblion/Bol.com
Cloud computing is een verzamelbegrip dat doelt op de toenemende mogelijkheden om allerlei IT zaken uit te besteden en direct via internet toegankelijk te maken. Dat kan gaan over software, zoals een Office-pakket dat via internet draait, maar ook over gegevens die bij een externe partij worden opgeslagen, of over de computers en rekenkracht zelf die niet altijd op het eigen kantoor hoeven te staan. Dit boek geeft een overzicht van de huidige mogelijkheden en de bijbehorende voor- en nadelen. Er is aandacht voor de verschillende aanbieders, zowel voor consumenten (vaak gratis en al veel gebruikt) als de zakelijke markt (waar een grotere nadruk ligt op de risico’s met betrekking tot beschikbaarheid, veiligheid en continuiteit). Ook komt ‘het nieuwe werken’ aan bod, waaronder het gebruik van flexplekken, thuiswerken en videoconferencing, en wordt in meer detail besproken welke infrastructuur en beschikbaarheidsgaranties er nodig zijn. Tenslotte wordt een aantal praktijkcases besproken. Geschikt als serieuze orientatie voor wie overweegt van deze clouddiensten gebruik te gaan maken.
– Arnout Cosman (NDBBiblion)
Cover en achterflap
Geen reacties
Reacties zijn gesloten.